2022-10-10

BRUSSELS - 'Less police force' is a podcast that wants to make police violence in Belgium visible and unravel it through testimonies and interviews with experts. We want to find out why police violence - also in our country - is so common. This automatically brings us to the question: what are the police for? Are the police the guardian of the law, or rather the armed arm of our social order? Is a world without police better? And in what way can justice be done to the victims of police violence?

Aflevering 1

In deze podcast gaat Jade op zoek naar het antwoord op de vraag waarom politiegeweld ook bij ons nog zoveel voorkomt. Jeugdwerker Sofie vertelt aan Jade wat zij te horen krijgt van de jongeren waar ze mee werkt: een waslijst aan verhalen over traumatiserend politiegeweld, uitsluitend gericht aan jongeren met migratieachtergrond.

Expert Yassine Boubout vertelt meer over etnisch profileren: wanneer de politie iemand controleert enkel en alleen op basis van zijn of haar vermeende etniciteit. Hij legt uit wanneer het wel en niet toegelaten is voor de politie om etniciteit te gebruiken als criterium om mensen te controleren.

Over racisme binnen de politie praten we verder met criminoloog Paul Ponsaers: hij deed onderzoek naar de aanwezigheid van extreem rechts binnen de politie. Volgens hem probeert extreem rechts te rekruteren bij politie en leger, in tegenstelling tot extreem links, dat zich verzet tegen de staat.

Is politiegeweld een reeks incidenten, of een structureel probleem? Beleidsmedewerker Eline Kindt van de Liga voor de Mensenrechten vindt dat er teveel gesproken over ‘rotte appels’ en worden die beschermd door het systeem. Een gebrek aan cijfers en gebrekkige klachtenmechanismen maken het moeilijk om het probleem bloot te leggen en te registreren. Jade legt voor een eerste keer contact met enkele politiecommissarissen om hen te vragen naar een reactie.

Aflevering 2

In deze aflevering gaat Jade op zoek naar het antwoord op de vraag of in tijden van Coronacrisis, het doel alle middelen heiligt. Politiegeweld moet proportioneel zijn, maar hoe bepalen we dat? Adil verloor in volle lockdown zijn leven na een achtervolging door de politie. De advocaat van zijn familie, Meester Alexis Deswaef, legt uit hoe dat gebeurt is. Omdat hij de Covidmaatregelen op dat moment niet respecteerde vluchtte Adil weg van een politiecontrole uit angst voor een gasboete. Is het nodig dat de politie daarvoor een levensgevaarlijke achtervolging inzet? Of zijn er veiligere manieren om boetes uit te delen? 

In de facebookgroep Thin Blue Line kunnen we letterlijk lezen hoe politieagenten mensen met migratieachtergrond ontmenselijken en hoe ze verhalen delen over geweld. Volgens Yassine speelt dit mee wanneer jongeren de vlucht nemen bij een politiecontrole: angst. 

Jade gaat op zoek bij actiegroep Bruxelles Panthères die voorbeelden geven van andere doden na politievervolging: Ouassim, Sabrina en Mehdi. Zij stellen een radicaal alternatief voor: stoppen met het verplicht maken van het dragen van een identiteitsbewijs en de controles daarop. Jade belt met de politie om hen te vragen naar een reactie, maar krijgt geen gehoor.

Aflevering 3

Jade gaat nog een keer in gesprek met meester Deswaef, die ook de advocaat is van de familie van de overleden Lamine Bangoura. Bangoura stierf tijdens een uithuiszetting door de politie. Ook hier stelt zich weer de vraag naar de proportionaliteit: moest Lamine echt sterven voor een huurachterstand van 1600 euro? En wat met de onregelmatigheden die gepleegd werden door de betrokken agenten? 

Jade krijgt reactie van de federale politie met de boodschap dat haar vragen meer voor een lokale politiezone zijn. Jade neemt de luisteraar mee in de stroom aan mail die ze vervolgens verstuurd om maar een politieagent te pakken te krijgen.

Aflevering 4

In deze aflevering zoomt Jade in op de zorg voor slachtoffers van politiegeweld, die jammer genoeg vaak tekort schiet. Psychologe Birsen Taspinar legt uit hoe trauma werkt. Volgens haar is het bij politiegeweld belangrijk dat slachtoffers zo snel mogelijk ondersteuning krijgen na het geweld. Pieter Verbeeck van Moderator vzw legt uit hoe je in rechtssystemen kan focussen op schuld en straf, maar ook op herstel.

Aflevering 5

In deze aflevering probeert Jade minister Verlinden van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing in gesprek te gaan. Haar woordvoerder doet uitschijnen dat ze graag wil meewerken, maar of ze haar agenda echt vrij wil maken voor een gesprek over politiegeweld, wordt duidelijk in deze aflevering. Met wie Jade zeker in gesprek gaat zijn activisten Luk Vervaet en Laura de Vos. Luk schrijft en strijdt al jaren tegen staatsgeweld. Laura maakte kennis met het abolitionisme toen ze verhuisde naar de Verenigde Staten. Ze legt uit wat het betekent om na te denken en te werken aan een wereld met minder, of zelfs geen politie. 

Supported
€ 5.250 allocated on 26/03/2021.
ID
FPD/2021/1805

PODCAST

need resources for your own investigative story?

Journalismfund Europe's flexible grants programmes enable journalists to produce relevant public interest stories with a European mind-set from international, national, and regional perspectives.

Apply

support independent cross-border investigative journalism

We rely on your support to continue the work that we do. Make a gift of any amount today.

Donate